The art addict
Annons

Elmgreen & Dragset på Kungliga Djurgården

Årets skulptur "Life Rings" för Prinsessan Estelles Kulturstiftelse invigdes av Prins Daniel i tisdags. Missa inte detta i sommar!

 

Life Rings 2021. Photo: Ruth Anna Eriksson

Det är den dansk-norska konstnärsduon Michael Elmgreen och Ingar Dragset som ligger bakom årets skulptur för Prinsessan Estelles Kulturstiftelse (PREKS) på Djurgården i Stockholm.

En konstnärsduo som jag har följt länge och alltid faschinerats av.

Annons
Annons

De har tidigare gjort detta geniala verk, Prada Marfa. Som består av en en Pradabutik mitt ute i öknen. Verket skapades 2005. Innan instagram var stort. Men under åren har både Beyoncé och The Simsons varit där.

Elmgreen & Dragset, Prada Marfa, 2005. Foto: James Evans

Verket, som installerades på plats precis intill Djurgårdsbrunnskanalen vid Rosendal och mittemot Sjöhistoriska Muséet, kommer visas upp hela sommaren och fram mot slutet av september, dessutom kommer PREKS att anordna dagliga visningar och aktiviteter. Utöver det har stiftelsen dessutom tagit fram en audioguide av konstverket, som man kan lyssna på här (inläst av Johannes Kuhnke och konstnärerna själva).

Annons
Life Rings 2021. Photo: Ruth Anna Eriksson
Elmgreen & Dragset, Life Rings 2021. Photo: Ruth Anna Eriksson

Konstverket kommer bli det andra permanenta verket i den blivande skulpturparken i Rosendalsområdet på Djurgården (det första ingick i förra årets utomhusutställning med fantastiska Alice Aycock). Samtidigt blir verket Life Rings Elmgreen & Dragsets första officiella utomhusskulptur i Sverige! Och själva verket är såklart hur häftigt som helst, den åtta (!) meter höga skulpturen är inspirerat av livbojen. Ett objekt som symboliserar trygghet i krissituationer, de ihopflätade livbojarna har i verket blivit obrukbara och symboliserar istället att vi alla är beroende av och måste ta hand om varandra. Se till att ta en promenad till Djurgården och utforska detta magnifika konstverk i sommarsolen i sommar!

Elmgreen & Dragset, Life Rings 2021. Photo: Ruth Anna Eriksson
Annons
Elmgreen & Dragset, Life Rings 2021. Photo: Ruth Anna Eriksson

Verket invigdes av H.K.H Prins Daniel. Hela invigningsfilmen finns att se här.

Under perioden 8 juni –  26 september kommer det att ges en introduktions till verket och konstnärskapet kl 13.00. Och varje onsdag kl 12.00 bjuds det på konstyoga!

Dela på:
Laddar